Tuintips

Het najaar is in volle gang

De eerste nachtvorst is inmiddels geweest, dus is het belangrijk maatregelen te treffen in uw tuin. Rond november is het dé periode om je tuin winterklaar te maken. Stijlvolle Tuinen geeft je graag van tips.

 

Beregening

Het is belangrijk om uw beregeningssysteem in het najaar klaar te maken voor de winter. Om te voorkomen dat de druppelleidingen en toevoerslangen kapot vriezen is het verstandig het systeem met lucht worden doorgeblazen, zodat het water uit de leidingen geperst. Ontkoppel het beregeningsklokje en bewaar deze op een vorstvrije plek.

Sluit ook de buitenkraan af en open de kraan enigszins om kapotvriezen te voorkomen.

 

snoeienSnoeien

Hedera kan het hele jaar door gesnoeid worden. Zolang het niet vriest is de winter een goede tijd om de Hedera eens extra onder handen te nemen. De Hedera groeit niet alleen omhoog en in het hek maar ook de tuin en de border in. Wat u moet snoeien is nu prima te zien. Weghalen met wortel en tak op alle plaatsen waar u het niet wilt hebben is nu (soms letterlijk) een koud kunstje.

Als u dit elk jaar consequent doet is dit ook geen enorme klus. Knip de ongewenste uitlopers zo kort mogelijk bij de voet van de plant af trek de rest weg. Laat in de border vastgegroeide stukjes niet zitten want die lopen opnieuw uit.

 

Overige Tips

  • Dek de vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mengeling van mest en turf. Hierdoor is het schadelijke effect van (nacht)vorst veel beperkter.
  • Bescherm rododendron, azalea’s en hortensia’s aan de voet tegen de kou. Houd de bodem bij bladhoudende soorten zoveel mogelijk vochtig. Denk hierbij ook aan uw groenblijvende haag.
  • Hoge grassoorten, zoals pampasgras bindt u bij elkaar; bescherm ook de wortelkluit tegen (nachtvorst). Zet niet-vorstbestendige potten in een vorstvrije ruimte. Zo voorkomt u kapotvriezen.
  • Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop.
  • Maak voederplaatsen voor vogels.